Rabu, 16 Julai 2014

RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM.....

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..
aduss kangen bangett sama ini blog (gedis cakap indo plak kan..)..sudah hampir 2 taun lebih aku tidak menjenguk blog nie..mesti dah bersarang kan tambah lagi dengan debu-debu..

sempena bulan ramadhan yang mulia ini aku mau share sama korang semua resepi puding trifle..sangat mudah dan simple..

BAHAN-BAHAN

kek swiss roll or pound  (ikut laa perisa apa nak guna)
4sudu besartepung kastard
1susu cair
1tin air
kristal jelly nona
1tin mix fruit
7 sudu besar gula

CARA-CARA

potong kek pound dan susun di dalam bekas.susun rapat2 and pastikan tiada ruang-ruang kosong supaya puding kita akan menjadi cantik.letakan sedikit sahaja air buahan dalam tin keatas kek supaya kek sedikit lembab.



next,adunan ke2..letakan 4 sudu tepung kastard dan 1 tin susu cair n 1 tin air kedalam periuk..sedikit gula..ikut citara masing suka manis letak gula banyak ckt..depend..
panaskan diatas dapur sambil menggunakan whisk.kacau sehingga adunan menjadi sedikit likat atau bila dah nampak buih2 kecil yang comel.tutup api .


then,,,curahkan adunan ke 2 keatas kek ..


selepas itu,..taburkan mix fruit keatasnya..


akhir sekali..curahkan jelly nona (ikut step y dah ditulis kat blkg kotak) yang telah dimasak ke atasnya...



ok dah siap..simpan dalam peti sejuk..makan sejuk2 sgt2 sedap..yummy3...selamat mencuba..

<a href="http://www.hypersmash.com/dreamhost/" id="Gj000">visit page</a>



Tiada ulasan:

Catat Ulasan